Montage zonnepanelen op dakbedekking ballastvrij Barneveld

Is uw dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Voorkom waterschade of daklekkages door zonnepanelen ballastvrij te monteren op daken. Steeds vaker zien we zonnepanelen op daken liggen, zonder dat er rekening wordt gehouden of de dakbedekking daar ook geschikt voor is. De kans is groot dat zonnepanelen na verloop van tijd gaan schuiven door windbelasting en thermische werking, wat lekkages tot gevolg heeft. Ook wil het nog wel eens voorkomen dat bij een zware storm de zonnepanelen zelfs van het dak af vallen. Ballastvrij monteren van zonnepanelen is de oplossing!

Daklekkages voorkomen door ballastvrije montagesysteem

Om te voorkomen dat zonnepanelen gaan schuiven of van het dak of waaien wordt extra ballast gebruikt. Deze ballast is afhankelijk van een aantal factoren zoals type dak, hoogte van het dak en de locatie van het dak. Zo hebben daken aan de kust meer last van wind dan in het oosten van het land. Aan de kust wordt soms wel tot 2x zoveel ballast gebruikt. Het gewicht op een dak kan aanzienlijk oplopen, terwijl veel daken hier niet geschikt voor zijn. 

Ballastvrij montagesysteem

Door gebruik te maken van een ballastvrij montagesysteem worden zonnepanelen ballastvrij op het dak gemonteerd. Hierdoor beïnvloed je de functionaliteit van het dak niet. Hiermee worden daklekkages door zonnepanelen voorkomen. De mechanische bevestiging voorkomt namelijk verschuiving van de zonnepanelen en daarmee beschadiging aan het dak. Het ballastvrije montagesysteem biedt ook de mogelijkheid om op dakconstructies die niet bestand zijn tegen zware ballast, toch zonnepanelen te monteren!

Dakconsoles ontworpen volgens industriële richtlijnen

De dakconsoles zijn ontworpen met het doel om een oplossing te verschaffen voor de bevestiging van zonnepanelen op daken voorzien van dakbedekking. De dakconsoles zijn ontworpen volgens industriële richtlijnen en in directe samenwerking met dakdekkers en installateurs.

De dakconsoles voldoen bovendien aan de fabrikantenspecificaties voor EPDM, bitumen en PVC en worden op dak-oppervlakten geïnstalleerd met verschillende daktoepassingen.

Dakconsoles geschikt voor verschillende type daken

Dakconsoles geschikt voor verschillende type daken

Het unieke van het montagesysteem voor zonnepalen is dat de dakconsoles per project op maat worden gemaakt.Een controle wordt gedaan naar het type dakbedekking op het dak, zodat de dakconsoles van hetzelfde type dakbedekking wordt voorzien. Daarnaast is de montage van de dakconsoles afhankelijk van het soort dak. Een houten dak vraag een andere bevestiging dan een stalen dak. De montagesystemen kunnen wij leveren voor de volgende type daken:

 • Houten daken
 • Betonnen daken
 • Stalen daken
 • Geïsoleerde daken
 • Niet geïsoleerde daken

Voordelen bij van de Kamp Dakbeddekingen

Hoe werkt het ballastvrij monteren van zonnepanelen?

montage van zonnepanelen op een dak

Een daksysteem is gemaakt om een veilig en watervrij onderkomen te bieden. Doordat zonnepanelen op het dak worden gemonteerd krijgt het dak ook nog een andere functionaliteit. Bij het leggen van dakbedekking is vaak geen rekening gehouden met extra ballast op het dak, waardoor lekkages kunnen ontstaan. Bij montage van een ballastvrij zonnepaneel systeem wordt het installatieframe aan de dakconstructie bevestigd. Hierdoor is montagesysteem bestand tegen hoge druk, trek en zuigkracht.

De bevestiging gebeurd via kantelankers en stockschroeven. Dit verschilt per type dak. Om een dakconsole aan te leggen wordt er een gat geboord in het dak. De dakconsole met dezelfde dakbedekking als het dak wordt vervolgens verankerd met het dak en de dakbedekking aan de dakconsole wordt bevestigd aan de huidige dakbedekking door lijmen, plakken of branden.

Dakconsole voor platte daken

Dakconsole voor platte daken ballastvrij zonnepanelen

Het montagesysteem respecteert het originele ontwerp van het dak en de opbouw van het betreffende dakoppervlak. Er wordt veel aandacht besteed aan het behouden van de originele functionaliteiten van het dak. De afvoercapaciteit van (regen)water wordt behouden en belasting van de dakbedekking en de dak-isolatie wordt vermeden. Zodoende is ervoor gekozen om het systeem vrij te houden van het dak, zodat de panelen alleen op het dak bevestigd worden met de 100% waterdichte dakconsoles. Het ontwerp van het oost/west systeem - heeft een buitengewoon hoge trekcapaciteit, wat betekent dat de wind niet langer een risicofactor is. De trekcapaciteit van de dakconsoles is ongeveer drie keer zo groot als de benodigde trekcapaciteit.

 • Dakconsoles geïntegreerd in de dakbedekking: EPDM, bitumen of PVC.
  Bevestiging door de dakbedekking, rechtstreeks in de dakconstructie.
 • Aluminium draagprofiel. De hoogte is aan te passen aan het dak. Aluminium of zwart.
 • Aluminium oost/west driehoek. 10 graden. Aluminium of zwart.
 • Bevestigingsklemmen voor zonnepanelen. Aan te passen aan de dikte van het paneel. Aluminium of zwart.
 • In hoogte verstelbare tussensteunen.


Oost/west systeem. De ruimte op het dak wordt optimaal gebruikt als je kiest voor een oost/west systeem, waardoor je meer zonnepanelen kan installeren als bij een opstelling gericht op het zuiden. Dankzij een oost/ west systeem kan de eigenaar een zo hoog mogelijk rendement behalen. De spreiding over de dag is echter groter, waardoor de piek in de middag lager is.

Hoge trekcapaciteit. Wind is vaak een risicofactor bij installaties met ballast. Deze risicofactor vervalt bij het gebruik van Jual dakconsoles, omdat de trekcapaciteit van de dakconsoles ruimschoots voldoet aan de vereisten. Dit dankzij de rechtstreekse bevestiging in de dakconstructie.

Dakconsole voor hellende daken

Montage zonnepalen hellende daken

Het systeem voor hellende daken heeft veel overeenkomsten met het oost/west systeem. Desondanks zijn de specificaties van de dakconsoles voor hellende daken heel verschillend. Door de toepassing van dit systeem onder een hellingshoek, is er sprake van een andere trek- en drukbelasting dan bij het systeem voor platte daken.

 • Dakconsoles geïntegreerd in de dakbedekking: EPDM, bitumen of PVC.
  Bevestiging door de dakbedekking, rechtstreeks in de dakconstructie.
 • Aluminium draagprofiel. De hoogte is aan te passen aan het dak. Aluminium of zwart.
 • Bevestigingsklemmen voor zonnepanelen. Aan te passen aan de dikte van het paneel. Aluminium of zwart.
 • In hoogte verstelbare tussensteunen.

Bent u particulier? Dan kunnen we u helaas niet helpen. Onze dienstverlening richt zich helemaal op corporaties, organisaties en bedrijven.