Uitleg over dakbedekkingssystemen

Losgelegde dakbedekkingssystemen

Losgelegde dakbedekking is een van de meest duurzame vormen van dakbedekking. Doordat de dakbedekking niet gehecht is aan de ondergrond, ontstaan minder snel scheuren en beschadigingen. Bovendien weerkaatst de ballastlaag van grind of daktegels de uv-straling en warmte. Hierdoor veroudert het dak minder snel. Belangrijk is wel om de ballastlaag regelmatig te reinigen. Doordat de dakbedekking los ligt, is dit type dakbedekking eenvoudig te verwijderen en te scheiden.

Partieel gekleefde dakbedekking

Als de constructie van een pand niet berekend is op een zware ballastlaag, is partieel gekleefde dakbedekking een optie. Dit type dakbedekking wordt veel aangebracht op oude dakbedekking, steenachtige onderconstructie en gecacheerde isolatieplaten. Een partieel gekleefde dakbedekking heeft een dampdrukverdelende laag met relatief veel losse gedeelten. Dit voorkomt blaasvorming. 

Volledig gekleefd dakbedekkingssysteem

Op sommige ondergronden hecht dakbedekking niet optimaal. Om te voorkomen dat de dakbedekking losraakt, wordt in dat geval gekozen voor een volledige kleeflaag. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij MWR-isolatie (steenwol) of EPB (geëxpandeerd perliet) en BEP (gebitumineerd perliet). Deze isolatiematerialen hebben een open structuur, waardoor ondanks de volledige verkleving niet snel blazen ontstaan. 

Mechanisch bevestigde dakbedekkingssystemen

Steeds vaker wordt dakbedekking niet meer partieel verkleefd of volledig verkleefd maar wordt er gekozen voor een losliggende, geballaste dakbedekkingssysteem of een systeem met een mechanische bevestiging. Deze beide systemen hebben een uitstekende stormvastheid op basis van praktijkervaringen. In het geval van mechanische bevestiging houden parkers, plaatjes en schroeven de dakafdichting op zijn plek.  Mechanisch bevestigde dakbedekking is bovendien eenvoudig te demonteren en te scheiden, wat weer goed is voor het milieu. 

Voordelen bij van de Kamp Dakbeddekingen

Bent u particulier? Dan kunnen we u helaas niet helpen. Onze dienstverlening richt zich helemaal op corporaties, organisaties en bedrijven.