De Zwarte Silo in Deventer

Het dak van de Zwarte Silo wordt voorzien van een waterdichte laag. Tevens zijn er zinken afdeklijsten en zinken hemelwaterafvoer aangebracht. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Van de Kamp Dakbedekkingen. "Degelijkheid is een van de kenmerken van dit project", vertelt bedrijfsleider/projectleider Albert van 't Bosch. "Dat is onder meer terug te zien in het gebruikte zink, dat is wat degelijker en wordt ook wel zink 16 genoemd. Het wordt bij restauratieprojecten regelmatig gebruikt.

Het verwerken van het zink bij dit project vraagt ook om het nodige vakmanschap, vervolgt Van 't Bosch. "Het is niet rechttoe-rechtaan, maar met diverse details. Wij hebben speciaal opgeleide vakmensen in dienst die dat kunnen verwerken." De dakbedekking van de laagbouw, zegt hij, bestaat uit een geïsoleerde afschotmortel met daar over twee bitumineuze lagen volledig verkleeft, de hoogbouw is voorzien van een bitumineuze onderlaag met een EPDM, volledig verkleeft. Het werk zit in de afrondingsfase, geeft Van 't Bosch aan, die nog een detail niet onvermeld wil laten. "De dakbedekking heeft een antraciet-zwarte kleur die aansluit bij de uitstraling van de rest van de silo."

BOEi had de Zwarte Silo, die tot enkele jaren geleden werd gebruikt door een fabrikant van diervoeders, al enige tijd in het oog, vertelt projectleider herbestemming Rinkjan Postma. Vanwege de monumentale waarde, de markante uitstraling en fraaie ligging in het havengebied. Vanwege die interesse zocht de gemeente Deventer contact met BOEi. BOEi heeft ervoor gekozen om van de Kamp Dakbedekkingen in te schakelen voor het renoveren van het dak.

 

Ga terug