Groene daken: een oase van grassen, kruiden en planten op je dak

Aanleg van groenwanden

Afgelopen jaren kleurde Nederland maar liefst 800.000m2 extra groen. Niet door weilanden, gazons en tuinen, maar door groene daken. Van de Kamp Dakbedekkingen uit Barneveld speelt hierin een grote rol. Al ruim 10 jaar plaatsen zij groene dak- en wandbedekking op de meest uiteenlopende daken. Allemaal om Nederland net dat stukje groener te maken.

Van de Kamp Dakbedekkingen in Barneveld is al meer dan 150 jaar de alleskunner op het dak. Werkelijk alles wat maar met dakbedekking te maken heeft, doet Van de Kamp. Van zink- en loodwerk tot isolatie van daken en van dakbeplating en zonnepanelen tot groenbedekking, compleet met advies, installatie, onderhoud en renovatie. Vooral de groenbedekking op daken en wanden wint de laatste tijd aan populariteit en dat merkt Van de Kamp goed. “Het is fantastisch om te zien hoe Nederland steeds een stukje groener wordt en de bijdrage die wij daarin hebben.”

Groene voordelen

Groene daken en wanden zijn niet alleen een hele mooie trend, maar ook een oplossing die simpelweg nodig is, volgens Van de Kamp. “Neem bijvoorbeeld milieuvervuiling, het vele regenwater of de grote hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht; meer bomen en planten zijn het antwoord. Zij zuiveren water en stof, door het daarna weer terug te geven aan de lucht. Reden genoeg om zoveel mogelijk met groen te doen op en rondom verstedelijkte gebieden. Vooral omdat het er ook nog eens heel kleurrijk en mooi uitziet.”

Barneveld in het groen

Van de Kamp installeerde de afgelopen jaren voornamelijk buiten Barneveld veel groendaken en -wanden. “De gemeente Barneveld is omringd door weilanden en bossen, waardoor er weinig behoefte is aan meer groen. Toch is de gemeente er wel druk mee bezig. Zo mochten wij op het dak van het gemeentehuis een mosdak plaatsen.” Het zijn nu voornamelijk dichtbebouwde steden of grote gemeenten als Amersfoort en Utrecht waar Van de Kamp actief is. Toch ziet hij heel voorzichtig ook kansen in Barneveld. “Op dit moment breiden de bedrijventerreinen Harselaar en Puurveen hard uit, waar veel groen door verdwijnt. Met een groendak of -wand komt dat groen weer terug.”

Tal van mogelijkheden

Groene bedekking is er in allerlei soorten, maten en kleuren. Er zijn dan ook tal van opties, benadrukt Van de Kamp. Van gras en kruiden tot aan kant-en-klare sedemplanten. Maar ook van lichtgewichte casettesystemen tot aan innovatieve wandpanelen voor binnen en buiten. “Wij werken erg graag met het zogenaamde MobiRoof systeem, dat bestaat uit van te voren gekweekte sedumcassettes. Kleurrijk en super eenvoudig en licht in gebruik. Perfect voor daken die geen groot gewicht kunnen dragen. Daarnaast zijn wij ook supertrots om te mogen werken met LivePanel, een systeem dat het mogelijk maakt om wanden buiten en binnen te veranderen in natuurlijke muren. We kunnen alle kanten op, wij hebben de ervaring wel. Laten we samen extra vierkante meters groen maken.”

Wilt u meer weten?

Bel met ons dakbedekkingsbedrijf om een afspraak te maken of informeer over de mogelijkheden.

Bent u particulier? Dan kunnen we u helaas niet helpen. Onze dienstverlening richt zich helemaal op corporaties, organisaties en bedrijven.Ga terug