Grijze daken worden groen

Ze brengen de natuur terug in stedelijke omgevingen, dragen bij aan de luchtkwaliteit, hebben een waterbufferende werking en zorgen voor een natuurlijke vorm van isolatie: groendaken zijn dan ook sterk in opkomst. Van de Kamp Dakbedekkingen realiseerde al diverse van dergelijke duurzame daken. Zo groeit op het dak van het gemeentehuis in Barneveld mos, is hotel De Holle Boom in Overberg voorzien van een grasdak dat doorloopt vanaf het maaiveld en kreeg een school in Hooglanderveen een groot groendak.

Voordelen

Platte en hellende groendaken winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Met name in steden worden ze als de oplossing gezien voor tal van problemen. Zo nemen groendaken veel warmte op in de zomer. Die natuurlijke isolatie is niet alleen prettig voor bewoners van het pand, complete binnensteden worden er minder warm van. Verder bufferen de daken de waterafvoer, waardoor het rioleringsnet minder zwaar wordt belast bij hevige regenval. ,,Geen overbodige luxe nu door klimaatverandering het aantal plensbuien waarschijnlijk alleen maar toeneemt. En het heeft natuurlijk een fraaie uitstraling."

Aanleg

Een natuurdak aanleggen begint bij een wortelwerende onderlaag, leggen Wim en Karin van de Kamp uit. Daar bovenop kan je van alles planten, mits de dakconstructie sterk genoeg is. Tot bomen aan toe. Vaak wordt echter gekozen voor onderhoudsarme begroeiing zoals grassen en mossen. Je hebt dus geen groene vingers nodig voor een groendak.

Ook op bestaande daken kan een groendak worden gerealiseerd. Van de Kamp BV werkt dan met voorgekweekte begroeiing in bakken. Hierdoor is geen wortelwerende ondergrond nodig. ,,Verder kunnen we ook complete dakterrassen realiseren, inclusief bestrating. Zeker in steden waar grond schaars is, heeft dat de toekomst. Op een plat dak heb je vaak een prachtig uitzicht en kan je heerlijk ontspannen."

Energiedaken

En dan zijn er nog de zogenoemde energiedaken. Dat zijn daken met een kilometerslang slangenstelsel onder de dakbedekking. De speciale vloeistof (anti-vries) in de slangen wordt opgewarmd door de zon en afgegeven aan een boiler. ,,Ideaal voor bijvoorbeeld sporthallen of zwembaden, waar veel warm water gebruikt wordt. Zo benut je de natuurlijke warmte van de zon zonder dat je daar iets van ziet

Ga terug